We vertrekken vanuit Ieper en rijden naar Essex Farm Cemetery, de CWGC begraafplaats waar we o.a. het graf van Valentine Joe Strudwick kunnen bezichtigen. Valentine is één van de jongste Britse gesneuvelden in de Ieperboog: hij was amper 15 jaar oud. Op Essex Farm komen we ook één en ander te weten over de 2de Slag bij Ieper, waarin de Duitsers voor het eerst gifgas inzetten als offensief wapen aan het Westfront. De Canadezen richtten er n.a.v. die 1ste gasaanval een medische post op. Arts John McCrae zou er zijn beroemde gedicht "In Flanders Fields" schrijven.

 

Vervolgens rijden we langsheen het voormalige slagveld van de 1ste gasaanval naar Pilckem Ridge. Hier beginnen we het verhaal van de 3de Slag bij Ieper, oftewel de beruchte Slag om Passendale. We bezichtigen o.a. het nationale Welshe memoriaal en bezoeken het graf van 2 andere dichters: Francis Ledwige en Hed Wynn. Wat verderop vinden we trouwens ook het opmerkelijke monument van Harry Patch, de laatste Britse veteraan uit WO I, terug. 

 

In Langemark bezoeken we de Duitse militaire begraafplaats. Het zogenaamde Studentenfriedhof bevat de stoffelijke overschotten van niet minder dan 45.000 Duitse soldaten uit WO I. 

 

Via het Canadese memoriaal 'The Brooding Soldier' en 's Graventafel Ridge rijden we vervolgens naar Tyne Cot Cemetery, de grootste CWGC begraafplaats ter wereld. We krijgen er het opmerkelijke verhaal van de Slag bij Passendaele door de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen. Ook het verhaal van sergeant Lewis McGee mag zeker niet ontbreken. 

 

Via Passendale en Zonnebeke rijden we tenslotte terug naar Ieper. 

 

PRAKTISCH:

  • duur: circa 4 uur
  • prijs: € 45 p.p.

Eerste Wereldoorlog

Hoogtepunten van de Ieperboog

Mijnenslag van Mesen

We vertrekken vanuit Ieper en rijden naar Kemmel voor een introductie op de Mijnenslag bij Mesen - Wijtschate. In het bezoekerscentrum van Heuvelland werd immers een interessante tentoonstelling opgericht omtrent het verhaal van de ondergrondse oorlog en de mijnenslag. De film 'Zero Hour' biedt alvast een mooie inleiding op de mijnenslag. 

 

Vervolgens rijden we richting Ploegsteert. We houden uiteraard even halt aan het monument voor de Christmas Truce. Deze kerstbestanden op Kerstmis 1914 mondden bij Ploegsteert uit in een voetbalwedstrijd in het niemandsland. 

 

Daarna focussen we ons opnieuw op het verhaal van de mijnenslag. We trekken in het spoor van de Australische troepen in de aanval op Mesen. Daar bezichtigen we o.a. het Island of Ireland Peace Park, het New Zealand Memorial Park en ook het plaatselijke museum omtrent Mesen in WO I. 

 

Via de voormalige frontlijn - gekenmerkt door de vele mijnkraters - rijden we vervolgens naar Wijtschate. We houden o.a. halt bij de Spanbroekmolenkrater en bij het monument voor de tunnelers in Wijtschate. 

 

Onze laatste halte wordt Hill 60 en de Caterpillar Crater. Hill 60 is een interessante site omdat het terrein na WO I ongemoeid werd gelaten en het dus nog steeds de littekens van de oorlog draagt. De Caterpillar Crater is ook de best bewaarde mijnkrater van de Mijnenslag bij Mesen-Wijtschate. 

 

Via Zillebeke en Hellfire Corner rijden we terug naar Ieper. 

 

PRAKTISCH:

  • duur: circa 3u
  • prijs: € 40 p.p.

Kennismaking met de Ieperboog

We vertrekken vanuit Ieper en rijden Sanctuary Wood Museum & Trenches. Deze plek biedt een unieke kijk op het leven in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het museum vinden we tal van helmen, uniformen, wapens, foto's, ... maar vooral de loopgraven zelf bieden een unieke ervaring. 

 

Vervolgens naar het Canadese herdenkingspark op Hill 62. We krijgen er niet alleen een schitterend zicht op de stad Ieper, maar ook het opmerkelijke verhaal van de Battle of Mount Sorrel (juni 1916). 

 

Via Hooge rijden we vervolgens naar het Polygoonbos. Aan de rand van het bos vinden we het Brothers-In-Arms Memorial Park, een herdenkingspark dat alle gesneuvelde broers en de bijhorende familietragedies wil herdenken. Bij amateur-archeoloog Johan Vandewalle in de Dreve bezoeken we ook het kleine museum omtrent de ondergrondse oorlog. 

 

Ons laatste bezoek op deze tour wordt Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. We vinden er het graf van bijna 12.000 Britse gesneuvelden, maar er worden ook 35.000 Britse vermisten herdacht. 

 

Via Passendale en Zonnebeke rijden we tenslotte terug naar Ieper. 

 

PRAKTISCH:

  • duur: circa 3 uur
  • prijs: € 50 p.p. (incl. entreegelden)

Leven achter het front

We vertrekken vanuit Ieper en rijden naar Poperinge. Onze eerste halte wordt Lyssenthoek Cemetery, de begraafplaats die tijdens WO I werd aangelegd naast de Britse en Canadese veldhospitalen. In het bezoekerscentrum krijgen we een uniek beeld van de oorlog: de medische organisatie achter het front en de manier waarop met de vele doden werd omgegaan. 

 

Vervolgens rijden we naar het centrum van Poperinge. We brengen er een bezoek aan het Shot At Dawn Memorial op de binnenkoer van het stadhuis. We kunnen er ook de dodencellen nog bezichtigen. 

 

Poperinge had tijdens WO I echter ook een heel vrolijk verhaal: de vele restaurants en cafés maakten gouden tijden mee. En ook de meisjes van plezier verdienden heel wat geld. Wij staan alvast even stil bij het schitterende verhaal van Eliane Cossey, oftewel Ginger

 

In Talbot House krijgen we het opmerkelijke verhaal van een soldatenclub tijdens WO I. Het museum biedt een heel andere kijk op de oorlog dan de meeste musea in de buurt. En het bezoek aan het huis en de kapel op de zolderverdieping laat altijd opnieuw een grote indruk na. 

 

Terug naar Ieper. 

 

PRAKTISCH:

  • duur: circa 3 uur
  • prijs: € 55 p.p. (incl. entreegelden)